In Kosovo's musical world, Rafet Rudi represents the most prominent and active personality in the last 2-3 decades. His activity as a composer, conductor, and intellectual work in journalism and philosophy of music and continuous membership in the European Academy of Sciences and Art constitute such a statement.

Rafet Rudi, Albanian / Kosovar composer, was born in 1949 in Mitrovica (Kosovo). He studied in Belgrade and Paris. He graduated in Composition (1974) and Conducting (1973), in the class of composer Predrag Milosevic. Very early on, he drew attention to his creative originality. The works of this period are under the influence of neoclassical composers.

In the mid-1970s, he became acquainted with the avant-garde currents of the time. Under the influence of the Polish school (Lutoslavski, Penderecki, etc.), he embraced the new trends of atonal music ((Metamorphosis for Fl., Pf., M.Sop. and string orchestra, "Rrojtja" for guitar and strings, etc.).

He made a significant turn in his creativity with his stay in Paris, as a scholar of the French Government 1979-1980. There, he attended lectures on CNSM in the class of composer Claude Ballif. As a reflection of his studies in Paris, he wrote the pieces: CantataFlijimi” (1983), “Fantasia in Si” (1985) for violin and piano, “Concerto” for guitar and Orchestra (1986) etc. In the 90s “Rudi begins a new phase where the idiom of postmodern music is discreetly integrated ... that rediscovery of tonality serves as the source of new creative impulse"A.Temirzhanova-Basha musicologist). As a result of this orientation, he writes the worksIcare ubi es” Choir, two pianos and percussions, “, "Arbëresh bells" for solo pianoArbëresh Afresk III for 2 pianos, Choir, percussion, Tape, etc.

From 1976-2014 he worked as a Professor at the Academy of Music in Prishtina (Analysis of Musical Forms and Composition). Rudi is the leader of the Kosovar Center for New Music (since 1999) and the founder of the Contemporary Music Festival «ReMusica» (2002-2015), through which he collaborates with international renown ensembles and artists Aki Takahashi, Rafael Andia, Marcel Worms, Petrit Çeku, “Pierrot Lunaire Ensemble” -Wien, “Amici della Musica” –Cagliari etc. His works are published in the Editions Musicales Transantlantiques of Paris, Peermusic of Hamburg, etc.

After 2000, Rudi built his expressive language in the synthesis between archaism and modernity freeing himself from any stylistic relevance (the pieces stands out the mostfor soprano and string orchestra,"Concert fantasy"for violin and choirLe tombeau Oubliéfor solo piano ,“In A ”, for 2 sopranos)

Rudi, as chief conductor of the Kosovo Philharmonic Choir performed in Macedonia, Croatia, Albania, Italy, England (“A stunning, mystical performance from Kosova Pilharmonic Choir”- Hastings Observer). The Choir’s recordings can be found on various internet platforms and Cassic FM, as a favorite ensemble.  In recent years, Rudi has been dedicated to the discovery, restoration and adaptation of the choral literature of old Albanian authors Gjergj Danush Llapacaj-century. XVI, Jan Kukuzeli-shek. XIII and Niketa of Remisiana-century IV.

Rudi is actively involved in music publicism, music journalism. Rudi has over 400 different articles in the field of essays as well as various articles in the field of aesthetics and music philosophy, which complete his creative profile.

Rafet Rudi is a regular member of European Academy of Sciences and Arts and a member of Albanian Academy of Arts and Sciences.

ARTICLES

Rafet Rudi: A kemi talentë, që do të zënin vendin e Nexhmijës apo të Vaces?

Në një prej emisioneve televizive ku bisedohej mbi profilin artistik të Nexhmije P., gazetarja më bën një pyetje logjike dhe të thjeshtë: “a do të kishte bërë emër dhe autoritet të njejtë Nexhmija, po të vepronte në kohën e sotme”. Lexo më shumë

Rafet Rudi: Cila është thellësia historike e muzikës (artistike) shqiptare?

Simfonia e parë në muzikën shqiptare është shkruar më 1956 apo më 1922? Deri më tash shtruarja e një pyetjeje të tillë do të ishte krejtësisht e deplasuar. Lexo më shumë                                                      

Rafet Rudi: Muzika dhe Politika

Ndoshta për shkak se muzika është e privuar nga mundësia që të shpreh diçka konkrete, të shumtë janë ata që nuk shohin ndonjë relacion direkt të saj me rrjedhat e ndryshme në shoqëri apo ndonjë relacion direkt me vet politikën, këtë fushë aq djallzore, aq serioze dhe aq të vrazhdë dhe kohësisht me vlerë të kufizueshme. Megjithatë, është interesant se… Lexo më shumë

Rafet Rudi: Muzika mbarëkombëtare dhe nevoja e rivlerësimit të saj

Sa njihen kompozitorët e të dy anëve të kufirit? 

Në një pyetje e tillë, në dukje të thjeshtë, nuk mund të ketë një përgjigje të shpejt dhe të sigurt. Muzika shqiptare e kultivuar (serioze) në Shqipëri dhe asaj në Kosovë (në vitet e rritjes së tyre profesionale 1960-1990), janë zhvilluar  Lexo më shumë

PUBLICATIONS

Sprova Estetike - Muzika e Shekullit xx

Autor: Rafet Rudi
Publikimi: Dukagjini

Panorama de la Musique Contemporaine Volume 1

Autor: Rafael Andia
Publikimi: EDITIONS MUSICALES TRANSATLANTIQUES
PARIS

Panorama de la Musique Contemporaine Volume 1

Autor: Rafael Andia
Publikimi: EDITIONS MUSICALES TRANSATLANTIQUES
PARIS

Vepra Korale / Choral Works CD

CD: Vepra Korale / Choral Works
Autor: Rafet Rudi

Blues Beyond Borders
. . . make the soul of blues audible . . .

Autor: Marcel Worms
Publikimi: PEERMUSIC CLASSICAL
HAMBURG

Vepra të autorëve kosovar

Vepra të autorëve kosovar
Dela kosovskih kompozitora vol II
Publikimi: Jugoton

Panorama de la Musique Contemporaine Volume 1

Autor: Rafael Andia
Publikimi: EDITIONS MUSICALES TRANSATLANTIQUES
PARIS

Suite pour guitare

Autor: Rafet Rudi
Publikimi: Shoqata e kompozitorëve të Kosovës
Prishtinë, 1985

CD Rafet Rudi Works

CD: Rafet Rudi Works
Autor: Rafet Rudi
Publikimi: Qendra Kosovare për Muzikën e Re

Nouvelles Musique - Accordeon & Guitare

Autor: Christianne Bonay & Philippe Loli

MEDIA

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

SOCIAL LINKS

WordPress Image Lightbox
EN